Home » Volcano vaporizer v molekulární kuchyni

Molekulární kuchyně je, podobně jako vaporizéry, poměrně novým trendem. Zatímco v zahraničí již fungují plně zmodernizované restaurace specializující se na tento obor, který spíše než kulinářství připomíná chemii, u nás se objevují teprve první vlaštovky. V zásadě jde o použití moderních technologií a speciálních přísad tak, aby vzniklo netradiční jídlo - používá se například tekutý dusík, který ochlazuje na teplotu -196°C, nebo chemické přípravky které sice známe z potravinářského průmyslu, obvykle se však nepoužívá v kuchyni.

Technologickou novinkou v molekulární kuchyni je pak použití vaporizéru. Chicágský podnik "Alinea Restaurant" je známý jako jedna z předních molekulárních restaurací na světě. Nedávno se přitom svěřili, že při vaření používají vaporizéry Volcano, podobně jako konkurenti "Restaurante Arzak" a "El Bulli" ve stejném městě. Ukazuje se, že se vaporizéry díky obrovskému potenciálu probojovávají do nečekaných segmentů lidského života.

Grant Achatz, šéfkuchař restaurace Alinea, láká zákazníky a milovníky jídla na úžasnou vůni svých ingrediencí, která je postupňe uvolňována z polštáře umístěného u stolu. Princip spočívá v tom, že se aroma postupně uvolňuje a zintenzivňuje tak zážitek z podávaného jídla. "Polštář" je ve skutečnosti vyroben z podobného igelitového balonu jako se používá pro klasickou vaporizaci. Může tak uvolňovat prakticky jakoukoliv vůni - ať už použije aroma jídla pro komplimentaci samotného pokrnu, nebo bylinek pro zpříjemnění atmosféry restaurace. 

Konkrétně Grant Achatz ve své knize říká, jak rád používá aroma levandulí pro navození příjemné relaxační nálady v restauraci. Svěřuje se dokonce, že své "aromatizované polštáře" používá i při vlastním jídle. Říkáme-li, že vysoká záruka - tedy důvěra výrobce ve svůj produkt - je často známkou kvality, můžeme předpokládat že zpříjemnění večeře pomocí vaporizéru může být opravdu efektní - ale také efektivní. Ostatně, s vaporizérem Zephyr Ion můžete pohodlně zaromatizovat celou malou místnost, jako jídlenu nebo kuchyni, a vyzkoušet při jídle i sami.